Byte och reparation av vindruta

Byte och reparation av vindruta till konkurrenskraftigt pris

Flög det en sten på vindrutan eller har rutan många sprickor? Hur vet man om vindrutan behöver repareras eller bytas? Hos oss finns hjälp!

Vindrutans byte eller reparation kan vara framför dig av många olika orsaker. På vindrutan kan det flyga förutom småstenar även dubbar från dubbdäck, grus från sandade vägar eller den kan gå sönder till följd av vandalism. Vid träffningsögonblicket utsätts vindrutan för en spänning, som kan orsaka sprickor i vindrutan.

I nya moderna bilar är vindrutan en bärande struktur, liksom andra stora bilars delar, och den ger trygghet till föraren och passagerarna vid kollision. Även om det har kommit endast en liten spricka i rutan, fungerar den nödvändigtvis inte på det sätt som det är menat. En sprucken vindruta är alltså en säkerhetsrisk, speciellt i krocksituationer. På grund av detta rekommenderas byte eller reparation av vindruta så fort som möjligt efter att stenskott och sprickor uppstått.

Byte av vindruta

Då det inte längre är möjligt att reparera vindrutan, bör den bytas till en ny. Till exempel om det finns en spricka i rutan, mera än tre stenskott eller om stenskottet är mindre än 5 cm från kanten av rutan, är reparationen omöjlig och vindrutan behöver bytas ut helt och hållet.

Vi byter vindrutan till din bil professionellt och noggrannt. Vi skyddar din bils interiör och exteriör före andra åtgärder. Vi tar bort den skadade rutan försiktigt och vi installerar en ny ruta med fungerbara och professionella metoder. Ett nytt glas installeras alltid enligt bilmodellens installationsanvisningar.

Kom också ihåg, att om du har en försäkring till din bils vindruta, betalar du endast för självriskandelen för byte av vindrutan och ditt försäkringsbolag sköter resten.

  • På vårt bilmåleri i Esse, Jakobstad, kan vi till ett förmånligt pris, snabbt och smidigt byta ut vindrutor.
  • Din specialbeställda vindruta av toppkvalitét levereras till vårt måleri inom 2-3 dagar.
  • Bytet av vindrutan görs under samma dag som bilen lämnas in.

Klicka här för att boka tid för byte av vindruta

 

Tuulilasin vaihto Pietarsaari

Reparation av vindruta

Byte och reparation av vindruta till konkurrenskraftigt pris!

Om reparationen görs rätt, är vindrutan lika stark som en ny. Det lönar sig att reparera stenskott så fort som möjligt, så att det förhindrar stenskottet att utvecklas till en spricka som kan söndra rutan. Reparationen av vindrutan istället för att byta den är också ett miljövänligt alternativ, eftersom reparation av en vindruta orsakar till och med 5 gånger mindre koldioxidavtryck än byte av hela vindrutan!

Vi reparerar vindrutor oavsett bilens modell och märke. Kom också ihåg, att om du har en ikraftvarande vindruteförsäkring, så är reparationen gratis för dig!

 

Klicka här för att boka tid för reparation av vindruta

 

Tuulilasin korjaus Pietarsaari

Reparation eller byte av vindruta?

När en skada på vindrutan sker rekommenderar vi dig att komma och visa upp vindrutan omedelbart så att vi har en större chans att reparera den, och således är bytet av vindrutan inte nödvändig. Den reparerade vindrutan är lika stark som originalet och orsakar 5 gånger mindre koldioxidavtryck än att byta hela rutan till en ny.

Vad göra när du får ett stenskott i vindrutan?

Även om stenskottet skulle vara litet eller du tänker att det är harmlöst, kan det ändå utvecklas till en spricka som kan spräcka hela rutan. Stenskott i kanterna av vindrutan är speciellt känsliga för att utvecklas. Skott orsakade av stenar kan också reflektera ljuset och således störa körsynligheten. Stenskott och sprickor i vindrutan är annars också ett synhinder, så de kan vara en allvarlig säkerhetsrisk.

Reparation av ett stenskott är ett snabbt jobb och det tar som snabbast endast ungefär en halvtimme. För reparationen lönar det sig dock att reservera lite mera tid. Om reparationen blir gjord snabbt efter att skadan har uppstått, så får vi spåret nästan helt gömt.

Om du inte genast kan komma och reparera vindrutan, lönar det sig för dig att skydda det med genomskinligt tejp eller stenskottsplåster. På så sätt förhindras att smuts och fuktighet kommer till skadan och reparationsspåret blir mindre märkbart. Ta dock din bils vindruta till reparation så fort som möjligt, så att skadan inte kan expandera eller i värsta fall söndra hela rutan.

Varför är det viktigt att byta reparera vindrutan?

Nuförtiden lönar det sig inte längre att förhålla sig till skador på vindrutan genom att bara strunta i dem, eftersom Trafi har skärpt sina besiktningsbestämmelser. Enligt de nya bestämmelserna, kan skador som väsentligt äventyrar trafiksäkerheten leda till direkt körförbud, istället för att besiktningen inte bara skulle bli godkänd, så som tidigare. Ju snabbare du åtgärdar skadorna i vindrutan, desto lättare kommer du undan, och istället för att byta vindrutan klarar du dig med att endast reparera vindrutan.

Bilens sido- och bakrutor

Bilens sido- och bakrutor är av härdat glas, vilket betyder att när de går sönder så faller de sönder i små bitar. På grund av detta är reparation av sido- och bakrutorna inte möjlig och rutan bör alltid bytas.

Det lönar sig att byta en skadad sido- eller bakruta så fort som möjligt efter att den blivit skadad, så att det går att förhindra att nya skador uppstår. Möjliga tilläggsskador kan vara bl.a. fuktighetsskador, stölder och annan vandalism.

Tips för att förebygga skador på vindrutan

  • Kom ihåg att hålla ett tillräckligt långt avstånd till bilen som kör framför dig
  • Ta väl hand om dina vindrutetorkare och byt deras blad i tid
  • Använd endast spolarvätska av hög kvalitet
  • När du kommer hem under höst- och vintertid, rengör vindrutan med spolarvätska. På så sätt minskar du på risken att rutan blir skråmad när du skrapar en isig vindruta ren. Håll också vindrutetorkarna upprätt, alltid då det är möjligt.
  • Rengör en smutsig vindruta alltid redan före du för den till biltvätt.